Kijk hier! De tuin van Villa Augustus!
Laten we er even doorheen lopen…
De entreetuin
Aan de voorkant, bij de hoofdingang van het restaurant aan de Oranjelaan, ligt de entreetuin met in het gras buxus-, taxus- en heestergroepen en een paar solitaire bomen. Spectaculair zijn de twee meelbessen die reeds in de tuin stonden. In de lente zijn de voorjaarsbollen er een lust voor het oog.
We lopen door de Markt en door het Restaurant en komen zo op het terras, met uitzicht op de moestuin. Is het niet heerlijk hier ’s zomers te zitten en met een koel glas witte wijn naar het werk in de tuin te kijken en koks eetbare bloemen te zien plukken voor de salade uit de tuin?
De moestuin
De moestuin is een neerslag van vele jaren ervaring en experimenteren. Van heel vroeg in het jaar tot diep in de winter wordt hier alles geteeld wat mogelijk is in het Nederlandse klimaat. Geteeld uit zaad, uitgekozen op kwaliteit en smaak gaan groenten, kruiden en fruit naar de keuken of de markt van Villa Augustus. Ook worden er eetbare bloemen gezaaid en geplant. En: er is een ligweitje met prunussen, een druivenserre en een groentekas.
De vroege groenten zoals sla, rucola, mosterd, kervel en de eerste bloemkolen worden geteeld in de twee gerestaureerde kassen (1910) en de koude bakken. Daarna verschijnen in de nog lege bedden in de tuin de eerste tuinbonen, raapstelen, kapucijners en spinazie.
Steeds uitbundiger wordt de tuin in de zomer en in de herfst. Heerlijk ruikende kruiden als tijm, rozemarijn en munt. Tomaten in verschillende vormen en smaken. Aubergines en courgettes. Zomerpreitjes, spitskolen, savooiekool en de spectaculaire zwarte palmkool (cavolo nero). Rode & witte uien, knoflook, ijsbergsla en rode batavia, om maar wat te noemen. Schorseneren, pastinaken en kardoen. En dat alles gecombineerd met bloembedden: Oost-Indische kers, scabiosa, slaapmutsjes, asters, dahlia’s, korenbloemen, zinnia’s en nog veel meer. Langs de paden rozen, lavendel en kattenkruid. Ook langs de paden en vooral langs de zuidmuur groeien de leifruitbomen in kunstige vormen als pauwstaart, kandelaber, palmet en Belgisch hek. Appels, peren, perziken, vijgen en een moerbei. Hier zijn hoveniers aan het werk onder leiding van meestersnoeier Jan Freriks.
Dan komen we bij de bessenkooi: rode, witte en roze aalbessen. Natuurlijk ook kruisbessen, zwarte en blauwe bessen, zomer- en herfstframbozen en niet te vergeten de heerlijke Japanse wijnbessen. En met de gouden appels van de mythologische Hesperiden aan de citroenbomen op het terras wordt A U G U S T U S dan de mooiste oogstmaand van het jaar.
We lopen door de moestuin richting het Hotel in de Watertoren, om aan de andere kant van de doorgang uit te komen bij de vijver.
Héé! Een heel andere tuin!
De Italiaanse tuin
Rechts de Italiaanse tuin met de mooie quasi-geometrische aanleg van buxushagen, afgewisseld met taxusblokken en -zuilen. Met als achtergrond de muur, opgebouwd uit brokstukken van de gesloopte waterbassins en Belgisch hardsteen van een gesloopte kade op de kop van de Staart. En wat een prachtig uitzicht op het Wantij en de rivieren in de verte: de Merwede, de Noord en de Oude Maas.
Het bosje
Aan de linkerkant van de vijver het bosje, met de slingerpaadjes tussen de heesters, aangevuld met bomen zoals de eik, beuk, linde, prunus en wilg. Er is een notenbosje en een grasveld om thee te drinken, een boek te lezen of naar de vogels te luisteren. In het madeliefjesveld voor de Wantijzaal staat een koffiekanbeeld van Klaas Gubbels.
De Limonaia
Als we vanuit het bosje meteen rechts afslaan, lopen we tegen de Limonaia, de citroenbomenkas, aan. Daar overwinteren van november tot april de citroenbomen. In het najaar klinkt er muziek op zondag: violen en cello’s van gerenommeerde strijkkwartetten, als onderdeel van het culturele programma van Villa Augustus.
Het kanaal
Als we vervolgens doorlopen, moeten we ‘stromend water’ over. De tuin van Villa Augustus wordt namelijk doorsneden door het kanaal; een smal streepje water, opgepompt uit de Vlij, dat altijd blijft stromen. Via De Bron, een laatste ontwerp van de Rotterdamse kunstenaar Dora Dolz (1941–2008), stroomt het water langs kassen, Limonaia, onder de groene brug door (ook van Dora Dolz), langs de boomgaard via een kleine cascade in het Wantij. Panta Rhei!
Voor de Limonaia slaan we rechtsaf. Een deur in een muur… Ssstttt. We passeren nu de Giardino Segreto, een kamer die verscholen ligt in de geheime tuin. Voor ons ligt nu de boomgaard.
De boomgaard
In de boomgaard staan hoogstambomen. Appels, peren, pruimen en kersen. Oude rassen maar ook moderne. Uitgekozen om van vroeg in de zomer tot diep in de winter fruit te leveren aan de keuken.
De kers early rivers opent het seizoen in juni. Daarna volgen de pruimen als reine claude en opal. In juli rijpen de perzikrode zomerappel, de yellow transparant en de eerste précoce de Trevoux peren. Daarna volgen de rassen elkaar in snel tempo op: princesse noble, Engelse bellefleur, Packham’s triumph, bergamotte van Esperen en nog veel meer… En als laatste plukken we de stoofpeer zoete brederode. Mmm…
Dit is natuurlijk nog lang niet alles, maar om dat te zien moet u zelf komen kijken.
Openingstijden
De tuin is toegankelijk voor bezoekers tijdens de openingstijden van het restaurant.
Geniet van de tuin, maar blijft u alstublieft op de verharde paden en houdt kinderen aan de hand.
Honden
In de tuin zijn honden niet toegestaan. Wel zijn ze welkom in de markt, het restaurant en op het terras van het restaurant.
Roken
Roken kan uitsluitend op de terrassen rond het hotel en het restaurant.
En verder…
Wist u dat de Tuin van Villa Augustus in 2010 door het toonaangevende Engelse tuinmagazine Gardens Illustrated en het Londense Garden Museum als eerste niet-Engelse tuin werd verkozen tot ‘Garden of the Year’?
Het was niet de eerste keer dat Villa Augustus in de prijzen viel. Eerder dat jaar verkoos uitgeverij Taschen Villa Augustus tot een van de 72 mooiste plekken ter wereld om te overnachten. Hierbij verscheen ‘Taschen’s Favourite Hotels’ (uitverkocht).
Wilt u nog meer weten over onze tuin? In de markt is onder meer het boek ‘De tuin van Augustus’ verkrijgbaar, net als de film ‘Dit is Villa Augustus’ die de geschiedenis van Villa Augustus en haar tuin vertelt. Snoeiers opgelet! Ook in de markt: de inmiddels klassieke snoeiboeken van Jan Freriks en de film ‘Portret van een Tuin’ over zijn werk op landgoed Dordwijk. En de handige Fruitkalender!
Wilt u een rondleiding? Dat kan ook! Hier vindt u meer informatie.